노르웨이의 수수한 가정에 한번 가 봅시다. 아침 식탁 위에는 버터, 거친 곡식 가루로 만든 빵, 그 밖에도 여러 가지 음식이 놓여 있습니다. 그런데 잠깐만! 뭔가 빠진 것이 있습니다. 아니나다를까, 곧 누군가가 이렇게 묻습니다. ‘브루노스트는 어디 있지요?’
수백 가지 치즈를 비롯하여 샌드위치에 들어가는 온갖 재료 가운데, 브루노스트(brunost) 즉 갈색 치즈도 버젓이 한몫을 차지하고 있습니다. 브루노스트는 노르웨이의 대부분의 가정에서 볼 수 있으며, 이 나라에서 소비되는 모든 치즈의 4분의 1가량이 이 치즈입니다. 노르웨이 사람들은 해마다 브루노스트를 1만 2000톤이나 먹는데, 1인당 평균 3킬로그램 가량인 셈입니다. 동시에, 약 450톤의 브루노스트가 덴마크, 미국, 스웨덴, 오스트레일리아, 캐나다와 같은 나라로 수출됩니다.
많은 외국인들은 노르웨이의 호텔에서 처음으로 브루노스트를 맛봅니다. 둥글거나 네모난 모양의 이 치즈가 거의 언제나 아침 식탁에 나오는데, 오스테회벨이라고 하는 편리한 조그만 절단기가 반드시 따라 나옵니다. 이 도구는 치즈를 위쪽부터 얇게 자르는 데 사용됩니다.
그러면 브루노스트는 실제로 어떤 치즈입니까? 우리는 그 점을 알아보려고 진짜 세테르, 즉 산간 지방에 있는 여름 목장을 방문했는데, 이 곳에서는 아직도 브루노스트를 전통적인 방식으로 만들고 있습니다.
COME with me to a simple Norwegian home. The breakfast table is laid with butter, coarse bread, and various other items. But wait a moment! Something is missing. It does not take long before someone asks: ‘Where is the brunost?’
Of all the sorts of sandwich fillings, including hundreds of different cheeses, brunost, or brown cheese, is in a class by itself. It is found in most Norwegian homes and represents nearly one fourth of all cheese consumed in this country. Every year, Norwegians eat 12,000 tons of brunost, which means an average of more than 6 pounds [almost 3 kg] per person. At the same time, about 450 tons of brunost are exported to such countries as Australia, Canada, Denmark, Sweden, and the United States.
Many foreigners get their first taste of brunost at a Norwegian hotel. This cheese, round-shaped or quadrangular, is nearly always on the breakfast table—invariably with a handy little cutting tool called an ostehøvel. It is used to cut thin slices from the top of the cheese.
But what actually is brunost? To find out, we visited a real seter, or mountain summer pasture farm, where brunost is still made in the traditional way.
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