유전적 특성이 비만해지도록 영향을 줄 수는 있지만, 그것만 가지고는 서양 사람들의 체중 증가가 설명이 되지 않습니다. 그 문제의 원인으로 작용하는 요인은 또 있습니다.
보건 전문가들은 지방을 섭취하면 우리 몸이 뚱뚱해질 수 있다는 데 의견이 일치합니다. 많은 육류, 여러 가지 유제품, 구워 만든 식품, 패스트 푸드, 스낵 식품, 튀겨 만든 식품, 소스, 그레이비 소스, 기름 등에는 지방이 많이 함유되어 있으므로, 이러한 것들을 먹으면 비만해질 수 있습니다. 어떻게 그렇게 될 수 있습니까?
우리가 먹는 식품에서 몸이 소비하는 것보다 더 많은 칼로리를 섭취하면 체중이 불어나게 됩니다. 단백질이나 탄수화물은 1그램당 4칼로리의 열량을 가지고 있는데 비해, 지방은 1그램당 9칼로리의 열량을 가지고 있습니다. 따라서 지방을 먹으면 더 많은 칼로리를 섭취하게 됩니다. 그런데 한 가지 더 중요한 요인이 있습니다. 인체가 탄수화물, 단백질, 지방이 공급하는 에너지를 사용하는 방식입니다. 인체는 탄수화물과 단백질을 먼저 연소시키고 그 다음에 지방을 연소시킵니다. 사용하지 않은 지방 칼로리는 체내 지방으로 전환됩니다. 따라서 체중을 줄이는 중요한 방법은 지방이 많이 함유된 식품의 섭취를 줄이는 것입니다.
하지만 어떤 사람들은 본인 생각으로는 지방 섭취를 줄였는데도 여전히 몸이 비대해집니다. 이유가 무엇입니까? 한 가지 이유는 많은 양의 음식을 먹기 때문입니다. 미국의 어느 영양학자는 이렇게 말합니다. “음식을 너무 많이 차리기 때문에 과식하게 된다. 우리는 먹을 것이 앞에 있으면 먹게 된다.” 또한 사람들은 저지방 혹은 무지방 식품을 너무 많이 먹는 경향이 있습니다. 그러나 미국의 어느 식품업 상담 회사에서 일하는 한 전문가는 다음과 같이 설명합니다. “지방을 줄인 식품에는 흔히 맛을 보강하기 위해 [칼로리가 높은] 당분이 첨가된다.” 따라서 「뉴욕 타임스」지에서는 이렇게 보도하였습니다. “90년대의 두 가지 경향 즉 본전을 뽑자 주의와 저지방 혹은 무지방 식품을 먹자 주의가 탐식을 하도록 부추기는 요인이 되었다.” 즉 체중 증가의 원인이 되었다는 것입니다.
소파에 앉아 TV를 보며 많은 시간을 보내는 생활 방식도 체중 증가를 촉진하는 요인입니다. 영국에서 실시된 한 연구에 의해 밝혀진 바에 따르면, 그 나라의 성인 중에는 매주 적절한 운동을 20분도 채 하지 않는 사람이 3분의 1도 넘습니다. 몸을 활발하게 움직이는 스포츠에 참여하는 사람은 절반도 안 됩니다. 서양의 여러 나라에서는 자동차 여행이 걷는 것을 대신해 버렸고, 텔레비전 시청의 증가가 게으름과 탐식을 조장하고 있습니다. 미국에서는 어린이들이 비디오 게임을 하며 보내는 시간을 제외하고도, 앉아서 텔레비전을 보는 시간이 매주 26시간 가량 되는 것으로 추산됩니다. 한편, 여전히 체육 교육을 실시하고 있는 학교는 약 36퍼센트밖에 안 됩니다.
또한 간과해서는 안 될 체중 과다의 원인으로 심리적 요인이 있습니다. “우리는 감정적 필요 때문에 먹는다. 우리는 기쁠 때도 먹고 슬플 때도 먹는다. 우리는 음식이 여러 가지 것들을 대신해 주는 것처럼 생각하며 성장해 왔다.” 존스 홉킨스 체중 관리 센터의 로렌스 체스킨 박사의 말입니다.
Genetic traits can influence a person’s tendency toward obesity, but they do not account for the weight gain in Western countries. Something else is responsible for the problem.
Health professionals agree that eating fat can make us fat. Much meat and many dairy products, baked goods, fast foods, snack foods, fried foods, sauces, gravies, and oils are loaded with fat, and eating them can lead to obesity. How so?
Well, consuming more calories in the food we eat than our body expends causes us to put on weight. Fat has nine calories per gram, compared to four calories in a gram of protein or a gram of carbohydrate. So we take in more calories when we eat fat. But there is another important factor—the way the human body uses the energy supplied by carbohydrates, protein, and fat. The body burns carbohydrates and protein first, then fat. The unused fat calories are converted into body fat. So cutting down on fatty foods is an important way to reduce weight.
Yet, some who believe that they have decreased their fat intake find that their bodies are still widening. Why? one reason is that they are eating large quantities of food. A nutritionist in the United States says: “We overeat because too much is served. When it’s there, we eat it.” People also tend to overconsume low-fat or fat-free foods. But an expert with a U.S. food-industry consulting firm explains: “Reduced-fat products often make up taste by increasing the [high-in-calories] sugar content.” Thus, The New York Times reported: “Two trends of the 90’s—getting value for money and eating low-fat, or fat-free, foods—have become invitations to gluttony,” hence to gaining weight.
The couch-potato life-style also promotes weight gain. A study in Britain found that more than a third of the adults in that land do less than 20 minutes of moderate exercise each week. Fewer than half ever engage in active sports. Car travel has replaced walking in many Western countries, and increased television viewing encourages both sloth and gluttony. In the United States, children sit and watch an estimated 26 hours of television each week, not to mention time spent with video games. Meanwhile, only some 36 percent of the schools still have physical education.
There are also psychological reasons for being overweight. “We eat out of emotional needs,” says Dr. Lawrence Cheskin, of the Johns Hopkins Weight Management Center. “We eat when we’re happy, we eat when we’re sad. We’ve grown up in a way that food is a substitute for many other things.”
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