대구들이 물 속에 너무 많아서 “배가 대구들을 통과해 지나가기가 어려울 정도”였습니다. 1497년에 탐험가인 존 캐벗은 세계에서 가장 풍족한 어장 중 하나인 뉴펀들랜드의 그랜드뱅크스를 그러한 말로 묘사하였습니다. 1600년대 후반까지, 뉴펀들랜드 어장의 연간 대구 어획고는 거의 10만 톤에 달하였습니다. 그 다음 세기 중에는 어획고가 두 배로 증가하였습니다.
그러나 오늘날에는, 상황이 엄청나게 변해 버렸습니다. 현재 대구의 수가 너무 감소한 나머지 1992년에 캐나다 정부는 대서양에서의 대구잡이를 법으로 금지하였으며, 그 결과 어림잡아 3만 5000명이 다른 분야의 직업을 찾고 있습니다. 1997년에도 이 금지 조치는 여전히 발효 중에 있습니다. 그렇다면 대구는 다 어디로 가 버렸습니까?
1960년대에 여러 나라의 어선단이 뉴펀들랜드 근해 어장에 모여들어 엄청난 양의 대구를 잡아갔습니다. 1968년까지, 십여 개 나라에서 온 저인망 어선들이 뉴펀들랜드 어장에서 한 해에 80만 톤의 물고기를 잡아갔습니다. 이러한 수치는 그 전 세기의 연평균 어획고의 세 배나 되는 양이었습니다.
차가워져 가는 물, 물개의 번식 및 대구의 이주가 대구 수가 감소한 부분적인 이유가 될 수도 있었겠지만, 대구 재난에 대한 책임의 상당 부분은 인간의 탐욕에 있음에 틀림없습니다. “그 원인은 순전히 물고기를 남획하는 것에 있었다”고 한 해양 생물학자는 말합니다.
대서양의 대구의 장래는 어떻게 될 것입니까? 성장하고 산란을 해서 대구의 수를 다시 채울 만한 어린 대구들이 충분히 있는지도 의심하는 사람들이 있습니다. 캐나다의 세인트존의 「이브닝 텔레그램」지는 이렇게 논평하였습니다. “캐나다에서 가장 오래 된 산업인 대서양 대구잡이는 단지 역사책에서나 보게 될 것이다.” 하지만 희망이 있습니다!
THE codfish were so thick in the water that “a boat could hardly be rowed through them.” So said explorer John Cabot in 1497 as he described one of the world’s richest fishing grounds—the Grand Banks of Newfoundland. By the late 1600’s, the annual catch of cod at Newfoundland had reached almost 100,000 metric tons. During the next century, the yield doubled.
Today, however, the situation has changed dramatically. The codfish stock is now so depleted that in 1992 the Canadian government imposed its own ban on Atlantic cod fishing, leaving an estimated 35,000 people looking for work in other sectors. In 1997 the moratorium is still in effect. But where did all the codfish go?
During the 1960’s, international fishing fleets converged on Newfoundland’s offshore banks to harvest huge quantities of cod. By 1968, trawlers from more than a dozen countries were taking 800,000 tons of fish a year from Newfoundland’s banks. This was three times the annual average catch for the previous century.
While colder waters, the proliferation of seals, and the migration of codfish may also have played a part in the depletion of the codfish population, a large portion of blame for the cod disaster must be placed on human greed. “It was overfishing—pure and simple,” says one marine biologist.
What future is there for the Atlantic codfish? Some doubt that there are enough young fish to mature, spawn, and replenish the species. The Evening Telegram of St. John’s commented: “Canada’s oldest industry, the Atlantic cod fishery, will thrive only in history books.” However, there is hope!
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